Psychosomatische fysiotherapie

Naar overzicht

Psychosomatische fysiotherapie

De psychosomatisch fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van klachten die met spanning of stress te maken hebben en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen directe lichamelijke oorzaak kan worden gevonden.


Wat zijn spanningsklachten?

Normaal gesproken trekt je lichaam aan de bel als er iets niet in orde is, waarna je dat signaal herkent en daarop reageert. Wanneer je onder voortdurende spanning staat en je veel meer doet dan je eigenlijk aankunt, dan kan het zijn dat je de signalen niet meer altijd herkent of gaat negeren.

Dit kan zich uiten in veel verschillende klachten zoals bijvoorbeeld: rugpijn, nekklachten, hoofdpijn, onverklaarde spier- of gewrichtspijn, algehele vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, druk op de borst of hartkloppingen, angstig en onzeker zijn, lusteloosheid, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn, concentratieproblemen, veel piekeren, slecht of juist heel veel slapen en niet kunnen ontspannen.
 

Hoe komt u weer in balans?

U wordt begeleid in het ontwikkelen van vaardigheden om zelf uw eigen balans te herstellen tussen spanning en ontspanning, om zo de weegschaal weer in evenwicht te brengen. Kortom leren luisteren naar je eigen lichaam!


Wat zijn doelen van een behandeling?

Hoe ziet een behandeling eruit?

Tijdens de eerste behandeling zal er een vraaggesprek en onderzoek plaatsvinden om uw klacht goed in beeld te krijgen. Afhankelijk van het gesprek, onderzoek en uw hulpvraag wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. Er wordt van u een actieve inzet en inbreng verwacht tijdens het behandeltraject.
 

Welke behandelmethodes kunnen er gebruikt worden?


Meer informatie over psychosomatische fysiotherapie kunt u vinden op de site van de
Nederlandse vereniging voor fysiotherapie volgens de Psychosomatiek.
Menu