Dry needling

Wat is de specialisatie Dry needling?

Dry needling is gericht op het “uitschakelen” van “triggerpoints” die kenmerkend zijn voor myofasciale pijn (pijn in de spieren). Triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen.

Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald. Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg. Dry needling is geen acupunctuur. De naald is de enige overeenkomst. Bij acupunctuur wordt geprikt in energiebanen. Bij dry needling dus in triggerpoints in spieren. Dry needling is een zeer effectieve behandelmethode, die alleen verzorgd wordt door gespecialiseerde en gecertificeerde fysiotherapeuten.

Wanneer Dry needling?

  • Bij lokale pijn of stijfheid in een spier;
  • Wanneer je bewegingsbeperking in gewrichten hebt;
  • Bij pijn die uitstraalt;
  • Wanneer je verminderde kracht in de spier(en) hebt;
  • Wanneer je ‘anders’ beweegt dan voorheen, puur om pijn te voorkomen;
  • Bij hoofdpijn, aangezichtspijn en/of kramp.

De behandeling

Door in het triggerpoint te prikken met een naaldje, wordt een “Local Twitch Response” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.
Na de behandeling kan de spier gevoelig, stijf of beurs (‘blauwe plek’) aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op, voornamelijk de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (flink) af. De beweeglijkheid neemt juist toe, doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algemene ontspanning.

Deze collega's zijn gespecialiseerd!

Lyanne van Zanten

Fysiotherapeut

Michael Timmer

Fysiotherapeut