schouder

Van stijfheid tot pijn en beperkte mobiliteit, deze klachten kunnen het uitvoeren van alledaagse taken bemoeilijken. Op deze pagina bespreken we wat schouderklachten zijn, welke specifieke klachten er zijn, wat de oorzaken kunnen zijn en geven we tips om met deze klachten om te gaan.

Bij Fysiotherapie Holtenbroek zien we regelmatig patiënten met schouderklachten. Als fysiotherapeuten behandelen we een diversiteit aan schouderklachten, variërend van acute tot chronische gevallen.

Algemene schouder klachten

Algemene schouderpijn wordt vaak gekenmerkt door een doffe, zeurende pijn die zich over een groot deel van de schouder verspreidt. Symptomen van algemene schouderpijn omvatten stijfheid, een afname van de bewegingsvrijheid, en een aanhoudend ongemak dat verergert bij bepaalde bewegingen. Deze vorm van pijn kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door overbelasting, slechte houding of zelfs dagelijkse slijtage.

Specifieke schouder klachten

Specifieke schouderpijn verwijst naar pijn die wordt veroorzaakt door aandoeningen zoals:

  • Rotator Cuff Letsel: Beschadiging of scheuring van de pezen en spieren rondom het schoudergewricht.
  • Frozen Shoulder (Adhesieve Capsulitis): Een aandoening waarbij het schoudergewricht stijf wordt en het bewegen pijnlijk wordt.
  • Slijmbeursontsteking (Bursitis): Ontsteking van de slijmbeurs in de schouder, wat pijn en zwelling veroorzaakt.
  • Artrose: Degeneratieve slijtage van het kraakbeen in het schoudergewricht, wat leidt tot chronische pijn en stijfheid.
  • Instabiliteit van de Schouder: Wanneer de structuren die de schouder op zijn plaats houden verzwakt zijn, kan dit leiden tot herhaaldelijke dislocaties.

Deze aandoeningen zijn vaak het resultaat van acute verwondingen of chronische aandoeningen. Elk van deze specifieke aandoeningen heeft zijn eigen symptomen en vereist een aangepaste behandeling.

Klachten snel én effectief behandeld

Onze fysiotherapeuten helpen u graag van uw schouder klachten af.

Oorzaken van schouder klachten

Schouderpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende factoren die tot (acute) schouderklachten leiden, zijn:

  1. Stress
  2. Verkeerde houding, zoals tijdens werkzaamheden of autorijden
  3. Slijmbeursontsteking
  4. Ontsteking van een pees door overbelasting of slijtage
  5. Een stijve nek

Tips voor schouder klachten

Er zijn maatregelen om schouderklachten te voorkomen en te beheersen. Enkele tips tegen rugklachten zijn het handhaven van een goede houding, regelmatig stretchen en het versterken van de schouderspieren door middel van oefeningen.

Als schouderklachten toch optreden, kunnen behandelingen zoals ijsapplicatie, rust, en fysiotherapie helpen bij het herstel. In ernstige gevallen kan medische interventie nodig zijn, zoals medicatie of chirurgie.

Specialisaties van Fysiotherapie Holtenbroek bij schouder klachten

In onze aanpak combineren we vaak verschillende behandelmethoden om uw klachten effectief aan te pakken. Naast de gebruikelijke fysiotherapeutische behandelingen, biedt Fysiotherapie Holtenbroek ook een reeks specialistische behandelingen aan. Lees hier meer over onze specialisaties die wij bij uw klacht kunnen toepassen.

EPTE

Shockwave (radiaal en focussed)

Echografie

Manuele therapie

Onze fysiotherapeuten stellen zelf een nauwkeurige diagnose om de optimale behandelstrategie en de benodigde specialisaties te bepalen. Het proces start altijd met een uitgebreide intake, waarbij we de specifieke oorzaken van uw klachten onderzoeken. Tijdens deze intake luisteren we zorgvuldig naar uw persoonlijke verhaal. Vervolgens ontwikkelen we samen een op maat gemaakt behandelplan dat aansluit op uw individuele behoeften.

We helpen u graag van uw klachten af. Maak vandaag nog een afspraak.