Otago / Valpreventie

Naar overzicht

Otago / Valpreventie

Uw dagelijkse activiteiten met vertrouwen tegemoet


Uiteraard wilt u zo lang mogelijk actief blijven en zelfstandig wonen. Maar als u ouder wordt, worden de dagelijkse activiteiten misschien wat lastiger. Merkt u bijvoorbeeld dat u weleens moeite heeft met het opstaan uit een stoel of regelmatig uw evenwicht verliest? Met het effectief bewezen Otago oefenprogramma kunt u uw spierkracht en evenwicht enorm verbeteren. De kans om te vallen wordt daarmee aanzienlijk kleiner. Na afronding van het Otago oefenprogramma ervaren deelnemers meer zekerheid in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten.

 

Een oefenprogramma op maat


Tijdens het Otago programma doet u verschillende oefeningen die uw beenspieren sterker maken en uw evenwicht verbeteren. Langzaamaan worden de oefeningen uitdagender. U krijgt een aantal oefeningen op maat die u thuis, drie keer per week doet.
Maar Otago is meer dan thuis oefeningen doen. U ontvangt een activiteitenboekje met instructies over de oefeningen en u krijgt een persoonlijk wandelschema. Minimaal twee keer per week gaat u volgens dit schema wandelen. Tijdens de duur  van het programma komt een Otago instructeur u met enige regelmaat thuis begeleiden. Ook zal de instructeur u op vaste momenten bellen. Het Otago programma wordt ook wel in groepsverband georganiseerd.

 

Begeleiding


Het programma wordt begeleid door een gecertificeerde Otago instructeur. Dat is bijvoorbeeld een fysiotherapeut of oefentherapeut Cesar/Mensendieck die daarvoor een speciale opleiding heeft gevolgd. De instructeur begeleidt u op uw eigen niveau en in uw eigen tempo.

Otago wordt aanbevolen door huisartsen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten en wordt door diverse zorgverzekeraars (deels) vergoed.

 

Specialisten

Menu