Manuele therapie

Naar overzicht

Manuele therapie

Manuele therapie kan direct verlichting geven bij lage rugpijn (lumbago), lage rugpijn met uitstraling naar de benen (ischias), nekklachten, bepaalde vormen van duizeligheid en schouderklachten. Na een behandeling heeft u dus vaak al direct minder pijn en meer bewegingsvrijheid.
 

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie en richt zich op het onderzoeken en behandelen van de gewrichten in de rug, nek, armen en benen. Het doel van de behandeling is dat uw gewrichten, met name uw wervelkolom, weer beter gaan functioneren.
 
De behandeling bestaat in de meeste gevallen uit een training die ervoor zorgt dat uw beweeglijkheid verbetert. Daarnaast past de therapeut soms mobilisaties of manipulaties toe. Dit wordt ook wel ’kraken’ genoemd, omdat dit vaak een knappend geluid geeft. Dit voelt soms even vreemd, maar de behandeling heeft meestal direct effect: u voelt minder pijn en u heeft meer bewegingsvrijheid.
 

Is elke fysiotherapeut een manueeltherapeut?

Niet iedereen mag zich manueeltherapeut noemen. Elke manueeltherapeut heeft naast de opleiding tot algemeen fysiotherapeut een masteropleiding in de manuele therapie afgerond. Onze manueeltherapeuten helpen u graag van uw klachten af.
 

Meer weten of een afspraak maken?

U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. U heeft vaak geen verwijzing van uw huisarts nodig.
Wanneer manuele therapie?
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:
Of manuele therapie ook uw klachten kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak.

Vergoeding
De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste zorgverzekeraars is een vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerd manueel therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen.
www.nvmt.nl

Specialisten

Menu