Manuele therapie

Naar overzicht

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar. Er bestaan verschillende opleidingen tot manueel therapeut, waardoor er verschillen zijn in visie en handelwijzen.

Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueel therapeut o.a vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de therapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt teruggaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.

De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren. Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties (in de volksmond "kraken"). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
 
Wanneer manuele therapie?
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:
Of manuele therapie ook uw klachten kan verhelpen, moet blijken tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak.

Vergoeding
De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste zorgverzekeraars is een vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerd manueel therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen.
www.nvmt.nl

Specialisten

Menu