Fysiotherapie en voetklachten

Naar overzicht

Fysiotherapie en voetklachten

Voetklachten is een relatief onontgonnen gebied binnen de fysiotherapie. Bij voetklachten wordt er eerder gedacht aan steunzolen, dan aan spieren en trainen. Nu lijkt het dat voetspieren, die veelal ook onderbeenspieren zijn, te trainen zijn. Veel literatuur en wetenschappelijk onderzoek hierover is er nog niet. Margriet Wijma is 10 jaar geleden begonnen samen met één van de orthopeden van de Isala Klinieken te Zwolle met onderzoeken en behandelingen. Inmiddels heeft Margriet haar expertise overgedragen aan Nancy Flores en Hilly Langewen, en werken zij ook nauw samen met de orthopeden en reumatologen van de  Isala Klinieken. Margriet is inmiddels niet meer werkzaam. Daarnaast weten inmiddels huisartsen, podotherapeuten en pedicures ons ook te vinden.

De ervaring zien dat training van voetspieren een positieve bijdrage kan leveren bij fasciitis plantaris, hielsporen, voorvoetklachten en kramp in de voeten. Maar ook knieklachten en heupklachten die zijn ontstaan zonder duidelijke oorzaak, kunnen een relatie hebben met de stand van de voeten en de activiteit van voetspieren. Verandert dit door training, dan kan het zijn dat klachten afnemen. In enkele gevallen heeft deze wijze van trainen een verbetering gegeven bij rugklachten.

Behandeltraject

Wanneer u zich aanmeldt met voetklachten of mogelijke voet gerelateerde klachten, bij Fysiotherapie Holtenbroek, dan wordt u ingepland bij Nancy Flores of Hilly Langewen. Tijdens het eerste consult wordt besproken wat de mogelijkheden zijn voor de behandeling. Bij aanvang van het behandeltraject volgt er een wekelijks contact dat na 4 á 5 keer afgebouwd wordt naar 1x per 2 of 4 weken. Tijdens die weken traint u zelfstandig aan de hand van een trainingsprogramma wat u mee krijgt.
Het totaal aantal behandelingen fysiotherapie varieert tussen de 5 en 15, dit kan uitgespreid zijn over een langere periode afhankelijk van de soort klachten en welk doel gesteld is voor de behandeling.

Specialisten

Menu