Duizeligheid, positieduizeligheid (BPPD)

Naar overzicht

Duizeligheid, positieduizeligheid (BPPD)

Wat is duizeligheid (BPPD)?
Bij positieduizeligheid, ook wel Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd, krijgt u een aanval van draaiduizeligheid als u uw hoofd snel van houding verandert, bijvoorbeeld bij het gaan liggen, van lig naar zit komen, omhoogkijken of achteromkijken, omdraaien in bed of vooroverbuigen.  De duizeligheidsklachten duren vaak maar een minuut, soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel.

Hoe ontstaat positieduizeligheid/BPPD?
De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar positieduizeligheid heeft te maken met uw evenwichtsorgaan in uw binnenoor en de kristallen die zich hierin bevinden. Het evenwichtsorgaan bestaat uit drie halfcirkelvormige kanalen in het binnenoor. In deze kanalen beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. Bij patiënten met positieduizeligheid/ BPPD zijn de kristallen losgeraakt en hebben zich verplaatst naar een andere plek in de halfcirkelvormige kanalen en bewegen nu tijdens bewegingen mee in de vloeistofstroom, wat leidt tot prikkelingen van het evenwichtsorgaan en dus de duizeligheidsklachten kunnen veroorzaken.

Positieduizeligheid/BPPD kan ontstaan na een (chronische) oorontsteking, een hoofdtrauma of een langere periode van bedlegerig zijn geweest.

Hoe is positieduizeligheid/BPPD te behandelen?
De diagnose wordt over het algemeen door de huisarts of eventueel door een specialist vastgesteld. De huisarts/ specialist kan je dan doorverwijzen naar de fysiotherapeut voor een speciale behandeling hiervoor.
Door middel van speciale oefentherapie, de zogenaamde Epley-Manouvre, kan de fysiotherapeut samen met u ervoor zorgen dat uw klachten minder gaan worden. Tijdens de behandeling zal de fysiotherapeut de oefening samen met u, stap voor stap doorlopen, zodat u het daarna ook een paar keer per dag thuis zelf kan gaan uitvoeren.

Specialisten

Menu