COPD/longrevalidatie

Naar overzicht

COPD/longrevalidatie

De praktijk biedt mensen met een beperkte conditie t.g.v. astma, bronchitis, of emfyseem een trainingsprogramma aan. De klachten worden kortweg COPD genoemd: Chronic Obstructive Pulmonary Disease oftewel chronisch obstructief longlijden.

Mensen met COPD worden bij inspanning benauwd waardoor het bewegen steeds moeizamer gaat. Als gevolg hiervan gaan mensen steeds minder bewegen en neemt de conditie steeds verder af. D.m.v. een beweegprogramma kan deze negatieve spiraal doorbroken worden. De aandoening op zich is niet te genezen maar wel zijn de omstandigheden te verbeteren. Door de training wordt met name de conditie en de kracht verbeterd waardoor het dagelijkse functioneren minder inspanning kost.


Programma COPD

In onze praktijk wordt individueel getraind. De behandelend fysiotherapeut neemt een intake af en zal starten met een aantal testen om het begin nivo te bepalen. Uw in COPD geschoolde fysiotherapeut zal dan samen met u een specifiek op u gericht programma maken. Het totale beweegprogramma COPD duurt 3 maanden. Na afloop van het programma zal uw fysiotherapeut opnieuw een aantal testen met u afnemen en de resultaten met u bespreken. Indien u hier toestemming voor geeft, zal er ook een verslag worden gestuurd naar uw huisarts en/of longarts.

Doel

Na afloop van het programma bent u in staat om elke dag zelf voldoende te bewegen, heeft u meer inzicht gekregen in uw eigen mogelijkheden en kost bewegen u minder inspanning. Soms is het noodzakelijk (op advies van de arts) om langer onder begeleiding van uw fysiotherapeut te blijven trainen.

Fysiotherapie Holtenbroek maakt deel uit van het CNZ, het Copd Netwerk Zwolle. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Isala Klinieken Zwolle en een aantal gespecialiseerde fysiotherapiepraktijken in Zwolle en omgeving. D.m.v. scholing en intensief contact houden we zo onze kennis op het gebied van COPD op peil en bent u verzekerd van de beste zorg op gebied van COPD.

Specialisten

Menu