COPD/Hartrevalidatie

Wat is de specialisatie COPD/Hartrevalidatie?

Indien er sprake is van hartfalen dan pompt het hart te weinig bloed rond. Normaal is de hoeveelheid bloed die het hart uitpompt gelijk aan de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft. Als de hartpompfunctie niet goed is, hoopt zich bloed op voor het hart of pompt het hart te weinig bloed rond. Hierdoor kan kortademigheid ontstaan en is er moeite met inspannen, of wordt er vocht vast gehouden.

Ook kan er een beperkte conditie zijn t.g.v. astma, bronchitis, of emfyseem. Deze klachten worden kortweg COPD genoemd: Chronic Obstructive Pulmonary Disease oftewel chronisch obstructief longlijden.

Mensen met COPD worden bij inspanning benauwd waardoor het bewegen steeds moeizamer gaat. Als gevolg hiervan gaan mensen steeds minder bewegen en neemt de conditie steeds verder af. D.m.v. een beweegprogramma kan deze negatieve spiraal doorbroken worden. De aandoening op zich is niet te genezen maar wel zijn de omstandigheden te verbeteren. Door de training wordt met name de conditie en de kracht verbeterd waardoor het dagelijkse functioneren minder inspanning kost.

Wanneer COPD/Hartrevalidatie?

Het hart kan zijn pompfunctie verliezen door verschillende mogelijke oorzaken. Dit betekent dan ook dat iedere patiënt met hartfalen anders is. De meest voorkomende oorzaken van hartfalen zijn:

  • Hartinfarct
  • Hoge bloeddruk
  • Hartklepaandoening
  • Hartritmestoornis
  • Hartspierziekte

De behandeling

De revalidatie kan bestaan uit verschillende onderdelen, deze worden in overleg met u vastgesteld. Dit kunnen zijn:

  • Verbeteren van conditie
  • Grenzen, hoe ver mag / kunt u gaan
  • Aandacht voor het zelfvertrouwen
  • Ontspanning
  • Tips over leefstijl

De training duurt 3 tot 4,5 maand. Evenals bij de hartrevalidatie kan de training uit verschillende onderdelen bestaan zoals genoemd bij de hartrevalidatie. Een belangrijk onderdeel van de revalidatie is; leren aanvoelen wat voor u de juiste dosering van de inspanning is, signalen herkennen van toenemend hartfalen en het kunnen bijstellen van uw dagprogramma.
Specifiek voor hartfalenrevalidatie is de rustige opbouw. U gaat regelmatig bewegen, vaak meerdere keren per dag, de mate van inspanning is licht en de hoeveelheid inspanning wordt steeds in overleg met u afgesproken. Voor een goede opbouw van de training is het belangrijk dat u thuis ook beweegt. Hiervoor wordt een dagboek gebruikt. Dit is al gestart tijdens het hartfalentrainingsprogramma dat u in de Isala klinieken heeft doorlopen. Bijzonder aan de Zwolse situatie is dat de training bij de fysiotherapeut bij u in de buurt direct is afgestemd op het programma van de Isala klinieken.

COPD:

In onze praktijk wordt individueel getraind. De behandelend fysiotherapeut neemt een intake af en zal starten met een aantal testen om het begin nivo te bepalen. Uw in COPD geschoolde fysiotherapeut zal dan samen met u een specifiek op u gericht programma maken. Het totale beweegprogramma COPD duurt 3 maanden. Na afloop van het programma zal uw fysiotherapeut opnieuw een aantal testen met u afnemen en de resultaten met u bespreken. Indien u hier toestemming voor geeft, zal er ook een verslag worden gestuurd naar uw huisarts en/of longarts.

Na afloop van het programma bent u in staat om elke dag zelf voldoende te bewegen, heeft u meer inzicht gekregen in uw eigen mogelijkheden en kost bewegen u minder inspanning. Soms is het noodzakelijk (op advies van de arts) om langer onder begeleiding van uw fysiotherapeut te blijven trainen.

Fysiotherapie Holtenbroek maakt deel uit van het CNZ, het Copd Netwerk Zwolle. Dit is een samenwerkingsverband tussen de Isala Klinieken Zwolle en een aantal gespecialiseerde fysiotherapiepraktijken in Zwolle en omgeving. D.m.v. scholing en intensief contact houden we zo onze kennis op het gebied van COPD op peil en bent u verzekerd van de beste zorg op gebied van COPD.

Deze collega's zijn gespecialiseerd!

Henk Middeljans

Manueel Fysiotherapeut

Nancy Flores

Geriatrie fysiotherapeut

Bas Koek

Fysiotherapeut