Fysiotherapie van de Weg Oedeemtherapie

Oedeem is een abnormale vochtophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:
– Lymfoedeem (primair, secundair of tertiair)
– Traumatisch oedeem (na een ongeval of operatie). Hier zie je vaak na 1 behandeling al veel afname van de zwelling.
– Lipoedeem. (vochtophoping in vetcellen).

Therapie:
In onze praktijk wordt gewerkt met de Australische methode (Casley Smith) Deze methode is wetenschappelijk onderbouwd en geeft vaak goede resultaten. De behandeling is dusdanig opgebouwd dat er sprake is van een complete activering van het lymfstelsel. Groot voordeel van de Australische methode is dat u geleerd wordt hoe u uzelf kunt behandelen. De methode kenmerkt zich door een kortdurend behandelschema met een hoge mate van zelfstandigheid.

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.
Manuele lymfedrainage: Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.
Compressietherapie: Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt.
Oefentherapie: Een belangrijke component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe verplaatst.
Lymftaping: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort tape dat de huid als het ware optilt waardoor de lymfevaten onder de huid open gaan staan waardoor het vocht sneller afgevoerd wordt.
Behandeling van littekens: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een of meerdere van bovenstaande behandelmethoden.