elleboog / pols

Klachten aan de pols en elleboog kunnen zeer vervelend zijn en hebben vaak invloed op dagelijkse activiteiten zoals typen, tillen en zelfs eenvoudige handbewegingen. Hier bespreken we wat pols- en elleboogklachten zijn, welke specifieke klachten er zijn, wat de oorzaken kunnen zijn en geven we tips om deze klachten te verminderen.

Algemene elleboog / pols klachten

De pols en elleboog zijn complexe gewrichten die dagelijks veel belasting te verduren krijgen. Klachten in deze gewrichten kunnen variëren van milde irritatie tot ernstige pijn die de functionaliteit van de hand en arm belemmert. Onze fysiotherapeuten kunnen helpen bij het diagnosticeren en behandelen van uw klachten aan de pols en elleboog.

Algemene pijn in de elleboog en pols kan ontstaan door verschillende oorzaken zoals overbelasting, blessures of dagelijks gebruik. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Zeurende of scherpe pijn
 • Zwelling rond het gewricht
 • Stijfheid of verminderde beweeglijkheid

Specifieke elleboog / pols klachten

Pols- en elleboogklachten worden als chronisch beschouwd wanneer de pijn of het ongemak langer dan drie maanden aanhoudt. Chronische pijn in deze gewrichten kan het uitvoeren van dagelijkse taken aanzienlijk bemoeilijken en vereist vaak een gespecialiseerde behandelingsaanpak. Aandoeningen geassocieerd met pols- en elleboogklachten:

Carpaal Tunnel Syndroom: Een aandoening waarbij de middelste zenuw in de pols bekneld raakt, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid en tintelingen in de hand.

Tenniselleboog (Epicondylitis Lateralis): Ontsteking van de pezen aan de buitenkant van de elleboog, vaak veroorzaakt door overbelasting.

Golferselleboog (Epicondylitis Medialis): Ontsteking van de pezen aan de binnenkant van de elleboog, meestal door repetitieve bewegingen.

Repetitieve Strain Injury (RSI): Beschadiging van spieren, zenuwen en pezen door herhaalde bewegingen, wat vaak voorkomt bij mensen die veel typen of repetitieve handbewegingen maken.

Klachten snel én effectief behandeld

Onze fysiotherapeuten helpen u graag van uw elleboog / pols klachten af.

Oorzaken van elleboog / pols klachten

De oorzaken van elleboog- en polsklachten kunnen variëren van eenvoudige overbelasting tot complexe medische aandoeningen:

 • Overbelasting: Langdurige of herhaalde bewegingen kunnen leiden tot overbelasting van de gewrichten.
 • Verkeerde houding en techniek: Onjuiste houding of techniek tijdens activiteiten kan extra druk op de gewrichten uitoefenen.
 • Letsel: Vallen of stoten kunnen directe schade aan de elleboog of pols veroorzaken.
 • Leeftijdgerelateerde veranderingen: Slijtage van de gewrichten kan pijn en stijfheid veroorzaken.
 • Ontstekingsaandoeningen: Zoals reumatoïde artritis of osteoartritis, die de gewrichten kunnen aantasten.

Tips voor elleboog / pols klachten

Hier zijn enkele praktische tips voor het beheren van elleboog- en polsklachten:

 • Rust en ontspanning: Vermijd activiteiten die pijn veroorzaken en geef het gewricht tijd om te herstellen.
 • Rek- en versterkingsoefeningen: Specifieke oefeningen kunnen helpen om de spieren rond de elleboog en pols te versterken en te stabiliseren.
 • Ergonomische aanpassingen: Pas uw werkplek aan om herhaalde stress te verminderen.
 • Oefening en Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen helpen om de spieren rondom de pols en elleboog te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Onze fysiotherapeuten kunnen een persoonlijk oefenprogramma voor u opstellen.

Specialisaties van Fysiotherapie Holtenbroek bij elleboog / pols klachten

In onze aanpak combineren we vaak verschillende behandelmethoden om uw klachten effectief aan te pakken. Naast de gebruikelijke fysiotherapeutische behandelingen, biedt Fysiotherapie Holtenbroek ook een reeks specialistische behandelingen aan. Lees hier meer over onze specialisaties die wij bij uw klacht kunnen toepassen.

EPTE

Shockwave (radiaal en focussed)

Echografie

Onze fysiotherapeuten stellen zelf een nauwkeurige diagnose om de optimale behandelstrategie en de benodigde specialisaties te bepalen. Het proces start altijd met een uitgebreide intake, waarbij we de specifieke oorzaken van uw klachten onderzoeken. Tijdens deze intake luisteren we zorgvuldig naar uw persoonlijke verhaal. Vervolgens ontwikkelen we samen een op maat gemaakt behandelplan dat aansluit op uw individuele behoeften.

We helpen u graag van uw klachten af. Maak vandaag nog een afspraak.