Oedeemtherapie

Naar overzicht

Oedeemtherapie

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem is een ernstige, medische aandoening. Een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht.
De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging. Beperkingen in het dagelijks functioneren, huidafwijkingen en infecties.
De oorzaken zijn heel divers, bv. na een operatie, plastisch chirurgie, bestraling, tumorgroei, een trauma, het dragen van een prothese, een infectie, Chronische Veneuze Insufficiëntie (spataderen), medicatie gebruik. Dit zijn allen oorzaken van secundair lymfoedeem.
Een primair lymfoedeem is: als het aangeboren is. Vanaf de geboorte zijn er dan minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt dit door een ontsteking uitgelokt.

Lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker.  Daarom even de belangrijkste oorzaken hiervan:
- lymfeklierdissectie (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies).
- bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering van het lymfesysteem).
- lymfangitis carcinomatosa c.q. ingroei en/of compressie van lymfevaten door (recidief) tumor of metastasen.

Wat is lipoedeem?
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’ en staat ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Het is een niet vaak voorkomende chronische aandoening van het vetweefsel die voornamelijk vrouwen treft en meestal pas zichtbaar wordt aan het eind van de puberteit. Het betreft grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van de heupen, dijen, knieën en onderbenen. Minder vaak komt voor dat (ook) de armen zijn aangedaan. De verschijnselen komen overeen met die aan de benen. Deze vetcellen trekken ook vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.

Voor meer informatie over oedeem:http://http://www.lymfoedeem.nl
Wat doet een oedeemfysiotherapeut?
- Compressietherapie (o.a. zwachtelen)
- Manuele lymfdrainage
 (een soort massagevorm waardoor de afvoer van lymfevocht gestimuleerd wordt)
- Oefentherapie
- Voorlichting (o.a. over huidverzorging, het verzorgen van wonden, en littekens)
- Zelfmanagement
  (o.a. aanleren wat thuis gedaan kan worden om de oedeem optimaal gereduceerd te krijgen)
- Lymftaping
- Littekenbehandeling 

Meer weten of een afspraak maken?
U kunt altijd contact met ons opnemen voor meer informatie of voor het maken van een afspraak. U heeft vaak geen verwijzing van uw huisarts nodig.
 
Vergoeding
De tarieven zijn wettelijk geregeld. Bij de meeste zorgverzekeraars is een vergoeding van de kosten voor het bezoek aan een geregistreerd oedeem therapeut, geheel of gedeeltelijk, in het verzekeringspakket opgenomen. Ons advies is om dit vooraf na te vragen bij uw zorgverzekering.

 
 
 

Specialisten

Menu