Naar overzicht

Bevrijd je voetendag

16-05-23
Op vrijdag 23 juni a.s. is het Bevrijd je voetendag.

Een dag waarop op heel veel plaatsen blote voetenacties worden georganiseerd. Ook Fysiotherapie Holtenbroek doet hieraan mee!

Waarom is lopen op blote voeten gezond?

In onze voeten zitten honderdduizenden sensoren, zenuwuiteinden. Deze sensoren sturen informatie over bewegingen naar de hersenen. Hierdoor weet je bijvoorbeeld, zonder te kijken, hoe op dit moment je voeten staan of hoe je armen rusten op je bovenbenen. Dit fenomeen noemen we ook wel propriocepsis.

In de onderkant van de voet, de voetzool, zitten veel verschillende soorten sensoren die allemaal andere informatie doorgeven aan de hersenen. Ze geven druk, warmte en trekkrachten door, met andere woorden: alles wat je kan waarnemen. Hierop reageren de spieren.

Doordat wij zoveel op schoenen lopen prikkelen we de sensoren in de voeten minder. Hierdoor sturen ze minder informatie naar de hersenen, waardoor je sneller uit balans bent. Ook heeft de voet in schoenen minder bewegingsvrijheid en de schoenen nemen de functie van de voet (gedeeltelijk) over. De voetspieren worden lui en verliezen hun functie. Zo kunnen stevige schoenen zorgen voor allerlei voetklachten. Ze drukken onze tenen tegen elkaar. Niet voor niets heeft één op de vier Nederlanders een scheve grote teen. En dan hebben we het nog niet gehad over hamertenen, doorgezakte voorvoeten en hielspoor. Daarom is vaker lopen op blote voeten ontzettend gezond!

 
Wat wordt er georganiseerd?

Samen met Leguano Schoenen organiseren wij, vanaf 13:00 uur bij de praktijk op de Haydnstraat 4 te Zwolle, workshops! Een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in voetklachten, zal dit begeleiden. Naast een informatief stukje, willen we u vooral graag laten ervaren en voelen. Daarom leggen wij een blote voeten pad aan. Leguano Schoenen zal aanwezig zijn zodat u barefootschoenen kunt testen en ervaren hoe het is om, op schoenen, toch (bijna) op blote voeten te lopen! Tussendoor zal er ruimte genoeg zijn voor eventuele vragen aan onze fysiotherapeuten, evenals vragen over de Leguano barefootschoenen.

Wilt u ook weer leren voelen met uw voeten? KOM LANGS!
Inloop vanaf 13:00:

Blotevoetenpad
Testen Leguano Barefootschoenen
13:00/14.30 uur Start uitleg en workshop
 
Deel deze pagina :
Menu